System suddenly became slow

All installation and configuration problems and questions

Moderators: gerski, enjay, williamconley, Op3r, Staydog, gardo, mflorell, MJCoate, mcargile, Kumba, Michael_N

System suddenly became slow

Postby paok1926 » Wed Feb 28, 2024 9:38 am

hello all,

after 5-6 working years my system suddenly became slow. Response to the agents is delayed..
when an agent tries to redial, the page delays to open, maybe 30"-40".

i noticed that process mysql is always between 30%-130%.
i enabled mysql-error and this is the only error i get almost every minute.
[Warning] Aborted connection 18235 to db: 'asterisk' user: 'cron' host: 'localhost' (Got an error reading communication packets)

can anyone help me on how to start debug/solve this problem ?
last 6 years, no update, someone here in the forum told me "if it works, dont update it" :)

VERSION: 2.14-695a
BUILD: 181116-1133
Asterisk 11.25.3-vici
Vicibox from ViciBox_v8_1.x86_64-8.1.2.iso | Asterisk 11.25.3-vici
VERSION: 2.14-695a - BUILD: 181116-1133
No Extra Software and Hardware | VM with 8 cores & 16Gb Ram
~8000-9000 calls per day
paok1926
 
Posts: 40
Joined: Mon Jan 07, 2019 6:45 pm

Re: System suddenly became slow

Postby mflorell » Wed Feb 28, 2024 8:19 pm

Not only will I tell you to update it(for security and bug-fix reasons), but you should probably set up log archiving too if it isn't set up already.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 18338
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: System suddenly became slow

Postby paok1926 » Wed Feb 28, 2024 9:23 pm

mflorell wrote:Not only will I tell you to update it(for security and bug-fix reasons), but you should probably set up log archiving too if it isn't set up already.


ok, first things first. is there a guide on how to update the vicibox ?
Vicibox from ViciBox_v8_1.x86_64-8.1.2.iso | Asterisk 11.25.3-vici
VERSION: 2.14-695a - BUILD: 181116-1133
No Extra Software and Hardware | VM with 8 cores & 16Gb Ram
~8000-9000 calls per day
paok1926
 
Posts: 40
Joined: Mon Jan 07, 2019 6:45 pm

Re: System suddenly became slow

Postby mflorell » Thu Feb 29, 2024 7:26 am

The best option is to have a second system to move to, considering your hardware is at least 6 years old, you should consider getting new hardware. This also makes going back to your old system much easier if something goes wrong with the new install.

If that is not an option, then you will need to back up your system with the ADMIN_backup.pl script, make sure you copy the resulting gz file off of your system, If you aren't using a call recording archive server, make sure you copy those off of your server as well. Then download the latest VICIbox ISO and reinstall(wiping out everything on your system). Once the newest VICIbox is installed, copy the files back to your server and upgrade your database schema(instructions in the UPGRADE document) and that's pretty much it.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 18338
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: System suddenly became slow

Postby paok1926 » Thu Feb 29, 2024 6:03 pm

you are right, since the current is a vm, i could install a new one.. hardware is ok, it was a dell on the edge 6 years ago.
but until i do this, is there any trick to "light up" the database.
i believe the load comes from this.. it has records from the last 6 years..
Vicibox from ViciBox_v8_1.x86_64-8.1.2.iso | Asterisk 11.25.3-vici
VERSION: 2.14-695a - BUILD: 181116-1133
No Extra Software and Hardware | VM with 8 cores & 16Gb Ram
~8000-9000 calls per day
paok1926
 
Posts: 40
Joined: Mon Jan 07, 2019 6:45 pm

Re: System suddenly became slow

Postby mflorell » Fri Mar 01, 2024 1:27 pm

If it isn't in your crontab already, set up the "ADMIN_archive_log_tables.pl" script to run and archive your log tables.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 18338
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: System suddenly became slow

Postby paok1926 » Mon Mar 04, 2024 5:20 pm

mflorell wrote:If it isn't in your crontab already, set up the "ADMIN_archive_log_tables.pl" script to run and archive your log tables.


these were commended, i removed #

### roll logs monthly on high-volume dialing systems
30 1 1 * * /usr/share/astguiclient/ADMIN_archive_log_tables.pl --months=6

### roll call_log and vicidial_log_extended daily on very high-volume dialing systems
20 1 * * * /usr/share/astguiclient/ADMIN_archive_log_tables.pl --daily
Vicibox from ViciBox_v8_1.x86_64-8.1.2.iso | Asterisk 11.25.3-vici
VERSION: 2.14-695a - BUILD: 181116-1133
No Extra Software and Hardware | VM with 8 cores & 16Gb Ram
~8000-9000 calls per day
paok1926
 
Posts: 40
Joined: Mon Jan 07, 2019 6:45 pm

Re: System suddenly became slow

Postby carpenox » Tue Mar 05, 2024 7:55 am

looks good, those are correct
Alma Linux 9.3 | SVN Version: 3818 | DB Schema Version: 1710 | Asterisk 18.18.1
www.dialer.one -:- 1-833-DIALER-1 -:- https://linktr.ee/CyburDial -:- WhatsApp: +19549477572 -:- Skype: live:carpenox_3 | Discord: https://discord.gg/DVktk6smbh
carpenox
 
Posts: 2242
Joined: Wed Apr 08, 2020 2:02 am
Location: Coral Springs, FL


Return to Support

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 63 guests